vrijdag 9 maart 2012

Monsieur Lazhar

Gisteren ging ik op uitnodiging van een vriendin mee naar de opening van het Cinema Novo Festival.

De openingsfilm, Monsieur Lazhar, was samen met Rundskop genomineerd in de categorie 'Beste anderstalige film', en is niet direct een film waar ik anders naartoe zou gaan.
Maar het was mooi, soms grappig, maar vooral pakkend.
Bij het binnenkomen kregen een zakdoek met een knoop in, met de tekst 'Vergeet haar niet', naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. De burgemeester zei in zn speech nog zo schoon dat we die zakdoek niet hadden gekregen om dat het een 'bleitfilm' was, toch kreeg ik bij een bepaalde scene even de zin om die zakdoek boven te halen...

Het verhaal:
De 55-jarige Bashir Lazhar is Algerije moeten ontvluchten. Terwijl Canada zijn asielaanvraag behandelt, versiert hij een baan als leraar in een lagere school.
Het wordt hem verboden om zich te moeien met het trauma dat zijn klas moet verwerken. Hun juf hing zich op in haar klas. De directrice denkt die zaak te kunnen oplossen zoals een ondergelopen klaslokaal: door opnieuw te decoreren en de hulp van een specialist in te roepen. Maar Monsieur Lazhar kan niet lijdzaam toekijken terwijl vrienden Alice en Simon steeds grotere vijanden worden. Hij heeft ervaring met rouwen en omgaan met verlies én hij kan hartverwarmend goed met de kinderen praten, zonder hen een rad voor de ogen te draaien.

4 opmerkingen:

 1. Grappig! Ik schreef hier een paar weken geleden ook al over.

  http://sieselaajn.blogspot.com/2012/01/monsieur-lazhar.html

  De moeite hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een hele mooie aangrijpende film. Zal het op mijn "to see" lijstje zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook wel iets om met mijn zesdes naartoe te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er inderdaad niet mis uit...Is er iets leukers dan een goeie film te zien in de cinema???? Zàlig gewoon!
  Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen